Ferma noastra are de vanzare doua rase de pauni, paunul albastru(pavo cristatus) si paunul alb(pavo cristatus var.albus). Intentionam ca anul acesta sa va putem oferii si paunul arlechin(baltat) din imperecherea celor doua rase. Frumusetea paunului este legendara. Acesta are un corp durduliu, specific pasarilor, un gat lung si subtire care se termina cu un un cap mic.Penele paunului sunt viu colorate in nuante stralucitoare de auriu, verde sau albastru, amestecate cu maro sau negru. Masculul este mult mai colorat decat femela, care mentine totusi aceleasi nuante ale penelor.Cei mai cautati si mai bine vanduti sunt,binenteles, masculii datorita coloritului deosebit al penajului lor. In perioada de inperechere in special, intre lunile martie si iulie cand masculii curteaza femelele, ei isi infoaie cozile, care ajung pana la 1,80m lungime si pot fi admirati in toata splendoarea lor. Ca si celelalte pasari de curte, paunii pot fi tinuti vara in libertate, in curti sau gradini, lasandu-i sa-si caute singuri hrana. In perioada de iarna au nevoie un adapost uscat si de hrana.Daca li se asigura conditii de mediu adecvate, se pot creste cu usurinta in gospodarii, deoarece s-au adaptat foarte bine conditiilor de mediu si clima din tara noastra, necesitatile si ingrijirii lor fiind asemanatoare cu cele ale pasarilor domestice : gaini, curci,bibilici.
Hranirea si Cresterea Paunilor
Hranirea paunilor; Paunii nu sunt deloc pasari pretentioase si nu necesita mai multa ingrijire decit gainile , curcile sau bibilicile. Nu mananca mult, un paun adult consuma cam aceasi cantitate de hrana pe care o consuma o
gaina.Se pot hrani cu graunte folosite pentru pasarile domestice din gospodarie: porumb, grau,ovaz,floarea-soarelui. Verdeturile au o mare valoare biologica, care nu poate fi inlocuita cu alte furaje.Cele mai bogate in substante nutritive sunt plantele tinere , inainte de inflorire. Iarna verdeturile se inlocuiesc cu faina de lucerna, care are un continut ridicat de vitamina Asi B.Suplimentar se vor administra radacinoase,sfecla, morcovi, cartofi
etc.Se va asigura zilnic hrana si apa proaspata, avind grija sa se indeparteze din adapost resturile din ziua precedenta,evitindu-se astfel eventualele intoxicatii provocate de hrana fermentata sau mucegaita .
Toate pasarile au nevoie sa ciuguleasca pietricele pentru a avea o digestie buna, de aceea in cazul in care volierele nu sunt amplasate direct pe pamint se vor amplasa in ele tavite cu nisip.
Reproductia paunilor
Paunitele ajung la maturitate sexuala la virsta de 2 ani ,iar masculii la 2 ani si jumatate -3
ani.Se vor folosi pentru reproductie numai exemplare bine dezvoltate, sanatoase care nu au suferit de boli transmisibile fara defecte ale oaselor,vizibile atit la privire cit si la pipaire.Curtarea femelelor incepe de obicei in martie iar in aceasta perioada pasarile au nevoie de liniste hrana si apa proaspata.Stresarea paunilor prin vizita unor persoane straine zgomote, speriere, lipsa hranei si a apei etc pot avea drept urmare infertilitatea oualor.La recoltare ouale vor fi insemnate, cu un creion negru , pentru a stii cu exactitate de la ce exemplare provin,astfel se va putea evita consangvinizarea speciei .